Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2012 19:40 - Страхлив и бесен. Третата разлика и дилемата за избор на понятие за ...
Автор: jmethodius Категория: Други   
Прочетен: 312 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2012 10:43


Най-парадоксален ми се струва отговорът на следния въпрос: кой у нас днес се ползва в последна сметка от (и впряга, целеполага, покровителства, менажира, осмисля, заплаща) експертния - голям или малък - потенциал на ненапусналите България българи, т. е. на икономисти, инженери, юристи? Експертен административно-управленски елит, еманация на националната воля ли? Не. Но ето кой: невежи и простовати - но арогантни и обиграни (и с многодесетилетна традиция зад гърба си) - деребеи с бай-ганювски манталитет! И не това е най-лошото - а най-лошото е, че се сдушват помежду си и афинитивно бъзикат най-низката струна на народа. Т. е.: гнусно е; и не съдържа механизъм за самоочистване. И, да, тези са еманация, но на калното и блатното у нас, българите.

Човек у нас завършва технократско образование не с идея, че ще отпочне свое (в най-широк смисъл) предприятие, свой бизнес (или кариерно изкачване към отворен хоризонт), а с нагласа, че кърмилно (и най-вече "с връзки") ще го "вземат" на (експертна) работа. И кой да го вземе? Ами една-и-същата властна и възпроизвеждаща се - и кадруваща по ловните дружинки - простащина. И си оставаш до пенсия (и с потупване по рамото) "наше момче", в случай, че си "отговорен" и "принципен", т. е. боязлив и траещ (и не особено гениален в професията). И не зная дали да наричам това "робска ситуация" или "робска психика".

Е, какво пък, и Людовико Моро е бил деребей, а Леонардо - наемен експерт...

Изводът? - Ако ще царува технокрация и меритокрация, то нека царува технокрация и меритокрация! Ала ако ще върлува деребейщина и творчески титанизъм, то нека върлува деребейщина и творчески титанизъм! Т. е.: ако ще грачи гарван, то нека грачи грозно, зловещо! Че иначе не ми харесва: комунистическият почин ражда някакъв мелез.

Нека сравним комунистите с Борджиите. Каква е разликата? Времената са различни, но постановките са идентични. Но каква е разликата? Те всъщност са главно две: 1) Борджиите са били в силно конкурентна среда на себеподобни; и 2) антуражът! Изкуството на Ренесанса (италианския)! Да бъдеш - и най-вече пред себе си, - да бъдеш отговорен не е едно собствено качество на големия артист! Та най-силният блокер относно една творческа и предприемаческа неполитическа потенция (щом е налична) би било т. нар. чувство за отговорност - страхът да не сгрешиш, нарушиш и се провалиш. Перфекционистът е надвилият си над чувството за отговорност. А безотговорният творец-неполитик е щастливец - въпреки екзистенциалните и физическите несгоди, които евентуално би му се наложило да понася. Пример: прословутите препирни на Микеланджело с Юлий II... Но пък нима не би могло и на политиката да се погледне естетически? Т. е. на политиците като на артисти? Следва да си во истине мислител-демократ, за да изискваш от политиците отговорност; но пък следва да си философ, за да пробираш у тях безотговорността на прекрасното: която умря с Бонапарт. И ето че изведох и третата разлика: борджианската политика е неотделима част от ренесансовото изкуство. И го е нямало при Ренесанса онова самостойно нещо, онзи нивелиращ похлупак, който в днешно време наричаме политика... Думата ми беше за безотговорността. Да, след Бонапарат политика в Европа няма.


Знаете ли кое наистина ме отвращава? То провокира у мен неистов бяс - и съответните физиологични симптоми... И което ме отвращава респективно и от самия мен. Нещо, пред което се чувствам некадърник, паразит и жалък страхливец - наричат го "конформизъм", социално приспособленчество, стадно чувство, робска психика, спотаен тарикатлък, озъртане, ослушване, битова наблюдателност, уреденчество, "интерсубективизъм". Т. е. да се угодиш, сдушиш и "разбереш по човешки", бидейки "вътрешен човек", обтекаем, но отровен при допир плазмодий. Гнуси ме плахостта ми и жалостта, която питая към себе си... Конформизъм: човешка изродщина (максимум социална неформалност) - бие я още по-голяма изродщина, фашизмът (максимум социална формалност) ... Възхищавам се на мафиотите, отявлените, безпардонните индивидуалисти със стил, грабителите; и например братята Васил и Георги Илиеви. И както Френската революция роди Бонапарт, то тъй на българска почва социализмът пръкна гореспоменатите двама покойници.



Гласувай:
0



1. evrazol - боязлив и траещ
12.01.2012 20:09
Как да не го впрегне човек?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jmethodius
Категория: Други
Прочетен: 125889
Постинги: 347
Коментари: 87
Гласове: 306
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. На руски, едно от най-обхватните посветени на Ницше места в Мрежата
2. На английски, едно от най-обхватните информиращи посветени на Борджиите места в Мрежата (библиография)
3. Всички картини на Айвазовски, в хронологичен ред, много добро качество на изображението
4. На български, безплатен и гениално изготвен завършен курс по математика и физика
5. Превъзходен on-line книжовен руско-английски речник
6. За изтегляне, безплатни фототипни англоезични (и немскоезични) стари и много ценни издания, напр. Шопенхауер
7. Чудесен безплатен on-line-курс по електрокитарна теория (на английски)
8. Патристика: с безплатен достъп до великолепни англоезични преводи, събрани по хронология
9. Безплатен графичен on-line-редактор за китарни грифови диаграми
10. Пропедевтика в музикалното електроинженерство
11. Двуезична (лат. - бълг.) електронна библиотека за латинска литература - безплатно
12. Радио (Otto, 256 kbps) - барокова музика
13. Радио (Otto, 256 kbps) - класицистична музика
14. Радио (Otto, 256 kbps) - оперна музика
15. Виртуозната пианистка Валентина Лисица
16. Слаб философ ли е Ницше